luni, 5 martie 2012

Tranzactii pe piata creditelor de carbon


Informatii despre piata creditelor de carbon au aparut in presa de cativa ani, dar pentru ca acest comert cu creditele de carbon nu era accesibil persoanelor fizice, putini sunt cei care inteleg aceasta piata a creditelor de carbon. Puteti citi in continuare un articol preluat de pe Green Report care explica tranzactiile cu credite de carbon bazate pe reglementarile Tratatului de la Kyoto si tranzactiile cu credite de carbon bazate pe proiecte "verzi"


Platforma de schimb climex, prezentata in paginile precedente, reprezinta asa-zisele tranzactii "low cost" cu emisii de dioxid de carbon. acestea sunt inca o nisa pe piata carbonului. marile schimburi cu certificate de reducere a emisiilor se fac insa pe platforme financiare uriase, unde se tranzactioneaza sume demne de marile burse din lume. In cele ce urmeaza vom expune schematic toate tipurile de tranzactii si pietele ori "bursele" in care acestea opereaza.

Tranzactiile cu emisii de dioxid de carbon presupun contracte in care o parte o plateste pe cealalta in schimbul reducerii unei cantitati date de emisii de gaze cu efect de sera (GHG). Acestea pot fi impartite in doua tipuri:

Tranzactii bazate pe bonificatii, prin care cumparatorul achizitioneaza bonificatii de emisii de carbon creditate si alocate (sau oferite spre licitatie) de catre institutii de reglementare sub regimul cap-and-trade. Schemele de alocare includ Certificatele de Emisii Europene - European Union Allowances (EUA) care functioneaza sub Schema de Comercializare a Emisiilor a Uniunii Europene - EU Emission Trading Scheme (EU ETS) si Assigned Amount Units - Unitatile Sumelor Desem nate (AAUs) cu care opereaza Protocolul de la Kyoto. Pietele de bonificatii "cap-and-trade" isi pot stabili o structura flexibila astfel incat sa atinga tintele de performanta ecologica dorite.

Tranzactiile bazate pe proiecte, prin care cumparatorul achizitioneaza credite de emisii prin intermediul unui proiect care poate demonstra nemijlocit ca emisiile de gaze cu efect de sera pot fi reduse. Daca proiectul se focalizeaza pe o alta tara industrializata, atunci el va fi inclus in structura de implementare in comun - Joint Implementation (JI) Framework a Protocolului de la Kyoto. Daca investitiile se fac intr-o tara in curs de dezvoltare, acestea vor fi certificate sub Mecanismul de Dezvoltare Curata - Clean Development Mechanism (CDM), care apartine tot Protocolului de la Kyoto. Proiectele CDM genereaza Reduceri de Emisii Certificate - Certified Emission Reductions (CER), in timp ce proiectele JI dau nastere la Unitati de Reducere a Emisiilor - Emission Reduction Units (ERUs).

Piete bazate pe tranzactii cu bonificatii in sistemul "cap-and-trade"

- Schema de Comercializare a Emisiilor a Uniunii Europene (EU ETS)
Comercializare pe platforme "bursiere"

European Climate Exchange (ECX): contracte comercializate la bursa ICE Futures London;
Powernext;
Nord Pool;
European Energy Exchange (EEX).

Contracte americane Over-the-Counter (OTC) - aceste contracte au loc direct intre parti si sunt lipsite de transparenta. Unele contracte OTC au trecut pe platforme de schimburi de carbon.
Simple schimburi bilaterale.

- New South Wales (NSW) - schema de reducere a emisiilor din Australia.

- Chicago Climate Exchange (CCX) in Statele Unite ale Americii.

- UK Exchange Trading Scheme (ETS) - schema de reducere a carbonului, separata de EU ETS a Marii Britanii.

Tranzactii bazate pe proiecte

- Acorduri in interiorul Protocolului de la Kyoto:

Mecanismul de Dezvoltare Curata - Clean Development Mechanism (CDM).
Structura de Implementare in Comun - Joint Implementation (JI) Framework.

- Pot exista si reduceri voluntare ale emisiilor de gaze cu efect de sera.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu