duminică, 12 februarie 2012

BRD si-a neutralizat integral emisiile de carbon din 2010

Banca a achizitionat voluntar certificate verzi si a investit 630.000 EUR intr-un amplu program de reducere a impactului de mediu. 

 BRD a anuntat ca si-a neutralizat integral emisiile de CO2 corespunzatoare anului 2010, in primul rand prin achizitionarea de certificate verzi (din cadrul unor sisteme de tranzactionare care functioneaza sub mecanismele de flexibilitate definite de Protocolul de la Kyoto).
Valoarea certificatelor achizitionate a fost de 180.000 de Euro. Aceste certificate au fost emise si, in consecinta, pretul lor va fi folosit pentru a finanta 6 proiecte in domeniul energiei verzi, din toata lumea: ferme eoliene in Maroc, un baraj hidroelectric de mici dimensiuni in Guatemala, fabricarea de bioenergie in India, recuperarea de metan provenind din deseuri in Argentina, ferme eoliene si recuperare de metan din deseuri in Turcia.

Trebuie spus ca initiativa BRD este una strict voluntara, in conditiile in care banca nu are o obligatie legala de a achizitiona astfel de certificate, nefiind inclusa in Sistemul European de Tranzactionare a Emisiilor (
EU ETS).

In schimb, initiativa vine in contextul unui angajament al Grupului Societe Generale de a-si neutraliza emisiile de CO2, in cat mai multe din entitatile pe care le detine la nivel global. Acest angajament presupune ca fiecare entitate, deci inclusiv BRD, e obligata sa achizitioneze, din bugetul propriu, certificate verzi care sa acopere cantitatea de emisii pe care a avut-o. In acest fel, Grupul isi propune sa isi responsabilizeze subsidiarele fata de impactul lor de mediu si sa le motiveze sa il reduca.

Pentru a-si putea determina cu precizie impactul de mediu, BRD a implementat incepand din
2008 un sistem de monitorizare a unor indicatori precum:
  • Consumul total de energie (inclusiv per angajat sau per metru patrat de cladire)
  • Consumul de apa 
  • Consumul de hartie birou (inclusiv procentul de hartie certificata FSC)
  • Deplasarile profesionale
  • Emisiile totale de CO2 (inclusiv per angajat)
Valorile acestor indicatori pentru anii 2008, 2009 si 2010 sunt publice si pot fi gasite in Raportul Anual al BRD pe 2010, la capitolul ”Responsabilitate corporativa”.

Pe langa implementarea sistemului de monitorizare, BRD a formulat si a inceput sa puna in aplicare, de la jumatatea anului 2010, un amplu plan de reducere a impactului de mediu. Acesta contine masuri referitoare la:
  • optimizarea consumurilor (in special de electricitate, hartie, carburant)
  • cresterea eficacitatii energetice a cladirilor 
  • scaderea impactului de mediu al activitatii IT 
Pana acum, in cadrul acestui plan, BRD a investit 630.000 Euro in proiecte IT, sisteme de videoconferinte in diverse optimizari energetice si, nu in ultimul rand in achizitia de certificate verzi, corespunzatoare emisiilor din 2010.

La nivel de Grup, tinta Societe Generale era ca pana in 2012 sa reduca cu 11% cantitatea de CO2/angajat, fata de valoarea din 2008. Grupul afirma ca a depasit deja aceasta tinta, scaderea la finalul anului 2010 fiind de 14,2% fata de momentul de referinta. De asemenea, prin achizitia de certificate verzi, Grupul a neutralizat un procent de 75% din emisiile inregistrate in 2010 de entitatile pe care le detine in toata lumea.
 

Material realizat de Dragos Dehelean, coordonator ResponsabilitateSociala.ro




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu