duminică, 12 februarie 2012

Sarkozy vrea sa introduca taxa pe emisii de carbon

Presedintele francez Nicolas Sarkozy a declarat, joi, ca sprijina introducerea taxei pe emisii de carbon pentru gospodarii si companii, o masura ce ar ajuta la reducerea emisiilor de carbon in urmatoarele decenii.

 Aproape doua treimi din francezi se opun introducerii acestei taxe, potrivit sondajelor. Presedintele sustine insa ca "este timpul ca Franta sa isi adapteze sistemul fiscal si sa creeze o taxare ecologica reala", din pricina pericolelor climatice si a nevoii de reducere a dependentei de petrol, informeaza AFP.

Taxa ar urma sa fie bazata pe pretul permiselor pentru emisii de carbon, care este, in prezent, de 17 euro per tona de dioxid de carbon. La acest pret, guvernul francez spera sa stranga 3 miliarde de euro din taxe, bani care ar urma sa se intoarca la contribuabili prin reduceri la alte taxe sau asa-zise permise de tip "Green Check".

Rezultatul ar urma sa fie descurajarea consumului de energie bazata pe combustibili fosili, cum ar fi benzina, carbunele sau gazele naturale, la care preturile vor creste gradat.

Alte tari mai mici din Europa, cum ar fi Suedia, Danemarca, Finlanda sau Slovenia au introdus deja o taxa similara. In Franta, introducerea taxei a starnit insa dezbateri aprinse, in absenta detaliilor privind valoarea ei si a modului in care va fi recuperata. 



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu