joi, 2 februarie 2012

Ameninţarea ia proporţii


Recentele secete, recoltele care nu corespund aşteptărilor şi aerul poluat care sufocă oraşele, unul după altul, toate au aceleaşi caracteristici ameninţătoare. Ele sunt simptome ale unei planete bolnave, ale unei planete care nu mai poate să facă faţă la toate cerinţele pe care omul le aruncă grămadă asupra ei.
Pe pământ, nimic nu este mai important pentru supravieţuirea noastră decât aerul pe care îl respirăm, alimentele pe care le mâncăm şi apa pe care o bem. Fără cruţare, aceste elemente vitale care întreţin viaţa sunt fie contaminate, fie distruse încetul cu încetul — şi aceasta chiar de către om. În unele ţări, mediul a ajuns deja să pună în pericol viaţa. Aşa cum s-a exprimat în mod sugestiv fostul preşedinte sovietic, Mihail Gorbaciov, „ecologia ne-a strâns de gât“.
Această ameninţare nu poate fi tratată cu superficialitate. Populaţia lumii creşte în mod constant, iar cererile legate de resursele limitate se multiplică. Lester Brown, preşedintele Institutului Worldwatch, a afirmat recent că „viitorul nostru este ameninţat într-o mare măsură nu de o agresiune militară, ci de degradarea mediului înconjurător al planetei“.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu