marți, 20 martie 2012

 Aditivii din pâine, peste limita legală

O treime dintre producătorii de pâine din România folosesc aditivi alimentari peste dozele stabilite prin lege, a declarat, joi, preşedintele Patronatului Român din Industria de Morărit şi Panificaţie (ROMPAN), Aurel Popescu, într-o conferinţă privind siguranţa şi necesitatea aditivilor alimentari. RECOLTA a fost partener media al evenimentului


“Circa o treime dintre cei 4.500 de producători de pâine din România folosesc aditivi alimentari în procesul de fabricaţie peste normele legale admise pentru a avea o productivitate mai mare. Aditivii nu sunt toxici decât în cazul în care sunt folosiţi în doze mai mari decât cele permise prin lege, iar creşterea acestor doze reduce calitatea produsului finit” a spus Popescu.

Acesta a explicat că în mod normal producătorii de pâine folosesc aditivii şi amelioratorii pentru a îmbunătăţi calitatea grâului şi a făinii, dacă aceastea nu au conţinutul optim de gluten.

“Anul acesta am avut o calitate excepţională la grâu, deci nu ar fi nevoie de amelioratori în procesul de fabricaţie, mai ales că se ridică şi costurile. Din păcate, în anii cu recolte slabe de grâu din punct de vedere calitativ brutarii sunt nevoiţi să îi folosească în dozele legale permise pentru îmbunătăţirea făinii”, a adăugat şeful ROMPAN.

În opinia acestuia, producătorii se află în situaţia de a furniza pâinea cerută de comerciant şi mai puţin cea solicitată de consumatori, pentru a-şi putea vinde produsele.

“Consumatorii cer pâine fără sare, fără gluten, cu ingrediente funcţionale, dar producătorii aduc ceea ce îi cere comerciantul pentru că altfel este ameninţat că nu îi mai scoate pâinea la vânzare”, a adăugat preşedintele RONMPAN.

Potrivit decanului Facultăţii de Ştiinţă şi Ingineria Alimentelor din cadrul Universităţii ‘Dunărea de Jos’ din Galaţi, Petru Alexe, “aditivii nu sunt răi sau buni, ci doza folosită poate fi sau nu dăunătoare sănătăţii”.
“Problema este reprezentată de excesele dozelor de aditivi, nu de folosirea lor în pâine. Dacă sunt respectate normele, un aditiv poate fi chiar benefic pentru că de regulă sunt folosiţi compuşi naturali. În primul rând, producătorii trebuie să respecte reţeta şi să fie responsabili cu ceea ce pun pe piaţă”, a spus Alexe.

Specialiştii recomandă consumatorilor să se informeze, să citească foarte atent eticheta produselor şi să nu cumpere astfel de produse de la colţ de stradă decât din locuri autorizate.

“Tehnologia de pe etichete este acadabrantă pentru consumatori de aceea ei trebuie să citească foarte bine şi să se informeze asupra produsului pe care vor să îl cumpere. Din păcate şi la ora actuală România se află pe primul loc în UE la reclamaţii privind produsele expirate”, a spus Sorin Mierlea, preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor şi Promovarea Produselor şi Serviciilor din România (ANPCPPSR).

Reprezentanţii ROMPAN au explicat că pâinea neagră obţinută din făină neagră are o culoare brună, naturală, este mai afânată, în timp ce unele sortimente de pe piaţă vândute ca pâine neagră au o culoare roşcată, nenaturală şi sunt foarte pufoase, aceste fiind colorate cu aditivi alimentari.

sursa: http://www.recolta.eu/aditivii-din-paine-peste-limita-legala/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu